Innan du börjar försöka göra av dig med ditt skadedjur är det skönt att veta vad du har att göra med. Vad äter de, hur ser de ut? Allt du behöver veta får du reda på här.

Möss

Husmusen och skogsmusen är de vanligaste gnagarna som hälsar på i svenska hem. Det är viktigt att ta tag i ditt musproblem snabbt eftersom en hona föder ett medelvärde av 40 ungar från 3-4 olika kullar varje år.

Husmusen kan bli ca 9 cm lång exklusive svansen. De trivs där människor bor och bygger sina bon i väggar, vindar eller under golv och är en allätare som föredrar frön, nötter och spannmål.

Skogsmusen är kategoriserad i en större och en mindre sort, där den stora musen växer till en kroppslängd på ca 13 cm, den mindre blir ca 10 cm lång. De lever främst utomhus men söker sig in i villor och sommarhus på hösten. Möss äter helst nötter, skott och knoppar men kan även nöja sig med stearin och tvål.

Möss gillar att gnaga på det mesta som finns i ett hem och lämnar även andra tråkiga överraskningar. För matälskaren och restaurangägaren är möss en mardröm som kan förstöra mängder av mat, i skafferier lämnar de urin och avföring och tar gärna smakbitar av frukt, frön och gryn. Den största risken med möss i fastigheten är att isoleringen kring elledningar gnags sönder och rivs upp. Detta kan ställa till med irriterande problem som kortslutningar. Men musen kan även vara bov till livsfarliga bränder.

För att undvika möss är tätning av alla öppningar i ditt hem det enklaste steget att ta, när de väl finns i byggnaden är det omöjligt att få ut dem utan en fälla. Här kan du läsa mer om åtgärder som hjälper dig att aldrig få ovälkommet besök, men även tips för att få ut musen från ditt hem.

Råttor

Brunråttan lurar inte bara i kloakerna. Tyvärr är även källare och avlopp i våra hem och fastigheter fuktiga och trevliga. Om oturen är framme så kan de ställa till med stora skador.

Råttor trivs där människor lever, de förknippas och hittas främst i platser där de finns avfall och lever ofta i parker och avloppsystem. Råttan är ett skadedjur som kan bli upp till 30 cm lång. Med svans inräknad kan det totalt handla om 53 cm. De är allätare och en allvarlig smittspridare som det tar tid att bli av med.

Brunråttan gräver och gnager ut stora och långa gångsystem som de expanderar med kammare för matförråd eller bon. Eftersom råttor lever upp till 3 år och blir könsmogna inom 2-4 månader kan de därför föröka sig väldigt snabbt. Teoretiskt kan ett ensamt råttpar i din källare vara början till mellan 800 och 1000 ungar per år.

Råttor är duktiga på att överleva och kan hoppa så långt som en meter, är skickliga simmare och kan klättra i lodräta avloppsrör. Lika som möss gnager råttor ofta sönder elledningar. Ett problem som kan resultera i kortslutningar och i värsta fall starta bränder.

Det bästa sättet för att undvika råttor är att arbeta förebyggande. Läs mer här om vad du kan göra före och efter ohyran har tagit sig in i ditt hem.

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Genom att använda vår hemsida godkänner du detta.