Innan du köper din fälla är det klokt att undersöka ditt hem och identifiera typen av gnagare för att veta vilken fälla som kommer att fungera bäst. Vi har sammanställt en enkel guide för dig att följa där vi går igenom olika typer av spillning, gnagspår och hur deras olika bon ser ut. Längst ner i guiden pratar vi också om springbanor och vad det är för något.

Spillning

Spillningen som gnagare lämnar efter sig kan hjälpa dig att identifiera vilket skadedjursproblem du står framför och få en aning om skalan av ditt problem. Det är några små men påfallande skillnader mellan gnagarnas avföring som är viktiga att ha i åtanke

Första steget brukar vara att hitta spillning i ditt hem. Fortsätt då ditt letande även i källaren, vinden och garaget. Ha i åtanke att även en liten koloni av gnagare kan lämna tusentals spillningar under en kort tidsperiod.

Ny spillning är mjuk och mörkare i färg, men efter cirka tre dagar hårdnar spillningen och förlorar sin mörka färg. Detta är viktigt att veta eftersom det berättar hur länge sedan gnagaren var på just det stället.

Mus

Antal: 50 – 75 spillningar dagligen
Strl: 6 mm lång
Form: Båda eller ena änden spetsig

Brunråtta

Antal: 40 – 50 spillningar dagligen
Strl: 2 cm lång
Form: Rektangulär med trubbiga ändar
Hittas i små samlingar

Gnagande skador

Mus

  • Storlek på hål: 1,2 cm i diameter; små och rena kanter
  • Material: Sladdar, plast, trä, papplådor, påsar

Råtta

  • Hålstorlek: 5 cm i diameter; grova och slitna kanter
  • Material: Trä, hörn, golvbjälkar

Gnagarnas bo

Mus

Möss skapar bon av material de hittar i ditt hus.  Till exempel rivet papper, bomull och snören. Bon hittar du för det mesta i gömda hörn, under köksskåp, vid basen av köksmaskiner och i röriga garage.

Råtta

Brunråttans bo finns för det mesta i marken utomhus och mäter upp till 7,5 cm i diameter. De hittas vanligtvis utefter husgrunden och under skräp, vedhögar och förråd. För att bekräfta att ett bo är bebott kan du testa att trycka papper i öppningen för att någon dag senare se om någon har grävt bort det.

Springbanor- Tecken på gnagare

“Springbanor” är gnagarnas vanliga väg mellan mat och bo och märks inne i huset på oljemärken som smutsiga gnagare lämnar på väggarna. För att hålla sig borta från människor och rovdjur är springbanorna oftast över grund- eller takbjälkar, trädgrenar, sockeln i köket eller el, rör- och avloppsledningar.

Möss springer från 2 till 9 meter för mat varje dag, medan råttor kan ta sig 7 till 30 meter från sitt bo. Både råttor och möss urinerar ofta medan de springer på sin dagliga väg. Detta kan ge ifrån sig en stark lukt om kolonin är stor nog. Hundar och katter dras ofta till dessa ställen och kan hjälpa dig leta när lukten inte är stark nog för din egen näsa.

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Genom att använda vår hemsida godkänner du detta.