Det är dags att vräka råttorna! Gnagare är till naturen mycket skygga djur och söker sig gärna till det perfekta gömstället, helst där de kan få skydd, värme och mat. Med andra ord är det precis vad ditt hem kan erbjuda. Så här kan du göra för att bli en sämre värd – för råttorna. Råttor kan utan större problem ta sig in genom de minsta springor. De kan klättra uppför väggar och tvekar inte att använda avloppsledningar som en slags tunnelbana. Vill du skydda ditt hem mot oönskade gäster är det bästa sättet att förebygga problemet. Här kommer några enkla tips:

1. Täpp till råttans färdväg

Det ligger i råttors natur att gnaga på allt som kommer i deras väg, inklusive väggar. Deras tänder slutar aldrig att växa så gnagandet är ett instinktivt beteende som hindrar tänderna från att växa sig för långa. Råttorna kan enkelt röra sig fram i din fastighet via avlopp och vattenledningar. Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera avloppsrör och försegla även de minsta öppningar med exempelvis stålull. Tänk på att råttorna klarar att tugga sig genom allt material som du kan lämna skrapmärken i med en vanlig nyckel.

2. Håll rent och tätt i skafferierna

Råttor är opportunister som gärna roffar åt sig allt som är ätbart. Tvärtemot vad många tror är det inte ost som står högst upp på menyn; favoritkosten är bra mycket bredare än så. Råttor är särskilt förtjusta i kolhydrat- och sockerrik mat som ger mycket energi. Se därför till att förvara mat i lufttäta förpackningar och se till att köksutrymmen hålls rena och fria från smulor och rester. Det håller de lockande dofterna borta från en nyfiken råttas nos.

3. Låt inte råttorna bygga bo

Gnagare älskar att gömma sig på ställen där de känner sig trygga och säkra. Var därför noga med att kolla eventuella gömställen och håll eventuella soprum rena. För att avskräcka framtida ockupanter kan du låta installera råttskrämmor. Dessa avger ett högfrekvent ultraljud som skrämmer råttor från platsen. Varken människor eller husdjur kan höra ljudet och eftersom frekvensen på ljudvågorna förändras så blir råttorna aldrig vana vid ljudet.

4. Sätt ut elektriska råttfällor

Med förbyggande kommer man långt, men råttor kan vara svåra att bli av med när de väl fått fäste. För dessa tillfällen rekommenderar vi elektriska råttfällor som kan användas flera gånger. Dessa fällor innehåller inga gifter och innebär alltså inget onödigt lidande för råttorna. Vi är måna om att våra fällor uppfyller de krav som Naturvårdsverket ställer och vår ansökan är under bedömning. Skapa en bättre miljö för dina gäster och bli en sämre värd för råttorna. Ta en titt i vår webbshop efter en passande lösning, eller hör av dig direkt till oss för mer information.

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Genom att använda vår hemsida godkänner du detta.