Man lär sig något nytt varje dag, även när det kommer till att fånga möss. Här har vi listat sju vanliga misstag som du kan se upp för.

1. Du vill sätta ut fällor vart eftersom

Många tror att det är smart att ha ett fåtal fällor och flytta runt dem i huset, men studier visar att det inte är det effektivaste sättet. De menar att första natten du sätter ut laddade fällor är natten med störst chans att fånga flest möss. Alltså rekommenderar vi att hellre ha för många fällor än för få.

2. Du använder för få fällor

Ett vanligt misstag är att underskatta antalet gnagare och därför tror man att det räcker med ett litet antal fällor. Även om du har blivit av med några gnagare så kommer de som lämnats kvar att fortsätta föröka sig. Vi rekommenderar ett större antal fällor med ca 60 cm mellan varje fälla.

3. Du använder fel mat som bete.

Tecknade filmer har länge lurat oss att tro att ost är mössens favoritmat. Faktum är att möss nöjer sig med mycket enklare bete än så, som nötter, frukt och spannmål. Jordnötssmör är ett tacksamt lockbete eftersom det är kladdigt och måste alltså slickas bort, men även mat som banan eller dadlar fungerar.

4. Du ställer dina fällor på fel platser

Det är alltid viktigt att veta hur skadedjur rör sig innan du placerar ut dina fällor. När det kommer till möss så rör de sig alltid efter väggar där de har mest skydd från faror. Placera alltså din fälla utefter väggen eftersom det blir naturligt för musen att utforska den, och är det möjligt så är längst bak i skafferiet eller under ugnsplåtslådan även bra platser.

5. Du är för otålig

Det är inte konstigt att vilja ha ett snabbt resultat när det springer omkring möss i ditt hem, men för det mesta är det bäst att vara strategisk och ta det lugnt. Om du placerar bete i en oladdad fälla de två första dagarna så får gnagarna en chans att bekanta sig med fällan innan du laddar den. Om mössen efter dessa två dagar har tagit sig för av betet så vet du säkert att du placerat fällan på rätt plats.

6. Du använder för mycket bete

Om betet försvinner utan att fällan har utlösts betyder det att musen har kunnat nafsa åt sig bytet utan att snudda till utlösaren. Det är lätt att tro att mössen inte kommer att märka av betet om det inte syns så bra, men faktum är att de har ett fantastiskt luktsinne.

7. Du förstör betet

Det är inte många som vet att möss kan känna av lukten av dig på fällor du har pillat på. I värsta fall kan lukten göra fällan värdelös. För att lösa problemet är det klokt att använda handskar av valfri sort och tjocklek. Handskarna kan du spara till senare när du hanterar en fångad gnagare.

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Genom att använda vår hemsida godkänner du detta.